Nu de verkiezingen achter de rug zijn, is het even afwachten wat de kabinetsformatie ons gaat opleveren. Het zal een hele klus worden om met vier of vijf partijen een stabiel kabinet te krijgen. Wat financiële zaken betreft, staan er twee grote thema’s op de agenda: het belastingstelsel en de pensioenen.
Ons belastingstelsel is vooral op het gebied van toeslagen en aftrekposten dringend aan versimpeling toe. Hoewel wij als financieel adviseur deels onze boterham verdienen door de complexe regels, worden we van het huidige systeem niet erg blij. Het wordt tijd dat in het oerwoud van aftrekposten en toeslagen gesnoeid wordt en dat het belastingstelsel daarna een paar jaar met rust wordt gelaten. Dat geeft de medewerkers van de Belastingdienst ook rust en daarmee de kans om de boel op orde te krijgen. Als het aan FINCQ ligt, gaan alle aftrekposten op de schop. Ja, ook de hypotheekrenteaftrek kan wat ons betreft verdwijnen. Met de huidige lage rente is de impact ook niet zo heel groot. Maar afschaffen zal wel gepaard moeten gaan met een verlaging van de belastingtarieven.
De extreem lage rente speelt de pensioenfondsen behoorlijk parten. Bij de pensioenen is de grote vraag of het huidige systeem overeind blijft. Kiest het nieuwe kabinet daarvoor, dan zal de bijdrage van werknemer en werkgever omhoog moeten om in het verleden gedane toezeggingen na te kunnen komen. Een andere optie zou een overstap naar individuele pensioenpotten zijn. Dat zou beteken dat mensen zelf veel meer moeten gaan nadenken over hun pensioen en bijkomend over beleggen. Of de gemiddelde Nederlander daar zin in heeft, durven we te betwijfelen. Ongeveer 70% van de Nederlandse werknemers stopt zijn pensioenoverzicht ongelezen in een la, dus we hebben daar een hard hoofd in.