Nieuws

Vergeet je pensioen niet als je gaat scheiden

Vergeet je pensioen niet als je gaat scheiden

Een scheiding is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen. De meeste mensen weten dat ze afspraken moeten maken over de omgang met de kinderen, de alimentatie, het huis en de bezittingen en eventuele schulden. Maar waar veel mensen niet aan denken, is het pensioen dat ze hebben opgebouwd tijdens het huwelijk. Bij ruim een derde van de scheidingen wordt niet gesproken over de gevolgen van die scheiding voor het pensioen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in Geldzaken.

Het onderzoek naar scheidingen en pensioenen is afgelopen zomer uitgevoerd door GfK. Van de ondervraagden die hun huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hadden beëindigd, zegt 36 procent dat het pensioen bij de scheiding niet aan de orde is geweest. Dit terwijl opgebouwde pensioenrechten het waardevolste kunnen zijn wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Zeker als de gezamenlijke woning nog ‘onder water staat’.

Recht op de helft
Koppels die uit elkaar gaan, kunnen afspraken maken over de verdeling van hun pensioen. In principe hebben beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd. Het is ook mogelijk om een andere verdeling overeen te komen of het pensioen helemaal niet te verdelen. Maar ons advies is om in elk geval iets af te spreken.

Voor de uitbetaling van het verdeelde pensioen moet het pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding een formulier ontvangen over de afgesproken verdeling. Slechts iets meer dan de helft van de ondervraagde gescheiden respondenten heeft zo’n formulier opgestuurd. Van de andere helft van de mensen, heeft 31 procent geen afspraken gemaakt over de verdeling van het pensioen.