Nieuws

Veilig beleggen: laat u niet gek maken

We kennen dat gevoel allemaal nog uit onze jeugd; elke keer als we een kwartje -of met wat geluk een rijksdaalder- in dat guitige spaarvarkentje stopten, voelde het alsof we vanzelf een kapitaal aan het opbouwen waren.

Net als in dat spaarvarkentje van toen, levert het spaargeld op je rekening momenteel niets meer op. De huidige spaarrente is gedaald naar minder dan 1%. Door inflatie heeft je kapitaal over veertig jaar zelfs minder waarde dan nu. Gelukkig is er een andere mogelijkheid om je geld te laten meegroeien.

Als je slim met je geld wilt omgaan en op termijn een aardig kapitaal wilt opbouwen, dan kom je al gauw uit bij beleggingsfondsen. Dat zijn mandjes van aandelen, obligaties of vastgoedbeleggingen die op lange termijn wél rendement kunnen opleveren.

Beleggen biedt meer rendement dan sparen

Obligatiehouders zijn kredietversterkers aan een bedrijf. Aandeelhouders zijn (deels) eigenaar van het bedrijf. Beiden verwachten een adequaat rendement voor het risico van hun investering en worden daarom beloond met een hoger rendement dan op een spaarrekening gegeven wordt. Op dit moment leven in de unieke situatie dat de rente op spaargeld heel laag maar het rendement op obligaties nog lager is. Dat is voor ons, op dit moment, een reden om terughoudend te zijn met het investeren in obligaties.

Het verschil in rendement levert op langere termijn ook een heel ander eindresultaat op, zoals in onderstaande grafiek mooi wordt aangetoond.

Beleggen ten opzichte van sparen

Beleggen is niet speculeren

Als financiële planners die al een hele tijd meelopen in de financiële wereld hebben wij gemerkt dat er een hoop onzin verkocht wordt over beleggen. Veel van onze klanten associëren beleggen met speculeren terwijl dat niets met elkaar te maken heeft, al lijkt de beurs vaak op een casino. Naar onze mening moet je aan speculeren en gokken vooral niet meedoen en je niet door de financiële wereld gek laten maken. Die wereld heeft maar een doel en dat is geld verdienen. Daarvoor moet er actief gehandeld worden.

Onderstaande grafiek laat zien dat er tussentijds behoorlijke fluctuaties mogelijk zijn, maar dat er op lange termijn maar één trend is, namelijk de weg omhoog.

Beleggen met hulp

Maar beleggen doe je niet zomaar. Het vergt een plan van aanpak en een goede analyse van je eigen situatie, persoonlijke doelen, tijdspad en risicobereidheid. Om voorbereid de beleggingsweg op te gaan, heeft Fincq een stappenplan voor de beginnende belegger opgesteld. Een gecertificeerd financieel planner, gespecialiseerd in beleggen, helpt je bij het nemen van de beslissing om wel of niet op dit moment te beginnen met beleggen. Samen met jou doorloopt de financieel planner een beproefde systematiek die je beleggersprofiel bepaalt om je op weg te helpen naar succesvol beleggen.

Neem vandaag nog contact op voor meer informatie!