Nieuws

Passief beleggen

Passief is een woord waar een negatieve betekenis aan kleeft. Iemand die passief is, is vaak lui en laat dingen over zich heen komen. Maar in het geval van beleggen is passief helemaal geen slechte keus.

Want kan een beleggingsfonds structureel de markt verslaan? Steeds meer mensen denken van niet en steken hun geld liever in indexproducten. Een ontwikkeling die FINCQ alleen kan toejuichen. Wij zijn van mening de beurs zo onvoorspelbaar reageert, dat die niet te overtreffen is. Actief beleggen, is een risicovolle bezigheid, met hoge kosten. Passief beleggen in een indexfonds, biedt tegen lage kosten een breed spectrum aan mogelijkheden.

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex in plaats van te proberen die te verslaan. De meeste indexfondsen doen dit door de index na te bootsen. Ze beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen (zoals de AEX), in dezelfde verhouding als waarin ze zijn opgenomen. Een indexfonds volgt de waardeontwikkeling van de index.

Zelfs Fidelity, een van de grootste fondsenhuizen van de wereld met een beheerd vermogen van 2109 miljard dollar, heeft momenteel meer vermogen in passief dan in actief beleggen. In Nederland kiezen met name de pensioenfondsen steeds meer voor passief beheer en dat is natuurlijk niet voor niets. Wilt u eens van gedachten wisselen met de financiƫle planners van FINCQ over wat we voor uw vermogen kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.